Wednesday, August 20, 2008

TULUMAKSUREFORMIGA POLE KIIRET

Pea pooled meist ei näe tulu tõusvat maksude langetamisest olukorras, kus riigil tuleb kulutusi tõsiselt kärpida. Võidetud kroonid ei too tulu, kui riigi poolt rahastatavates teenustes kaotame. Ehk siis suurele osale inimesteni on jõudnud lihtne teadmine – tasuta pole siin riigis midagi. Küsimus on ainult selles, kas maksame millegi eest kõik koos, või siis tuleb igal ühel endal maksta. Madalate maksudega neid inimesi valimistel hullutada pole ilmselt võimalik. Sest nad oskavad arvutada. Väga tore!

Tänaseks seadusesse kirjutatud tulumaksuvähendus on iseenesest klassikaline poliitiline kompromiss. Sotsiaaldemokraatide lubadus tõsta maksuvaba tulu määra, reformierakonna lubadus vähendada maksuprotsenti ja IRL-I lubadus anda maksusoodustus ka ühe lapse korral perekonnas. Ma pean tõdema, et ei näe selget eesmärki maksuprotsendi vähendamises ning pean maksuvabastust laste arvust sõltuvalt kaunis ebatõhusaks perepoliitiliseks meetmeks (mõistlikum oleks tõsta peretoetusi). Aga nii kokku lepiti, sest kõik olid ju lubanud ja teisiti ei saanud.
Heakene küll. Nüüd peaks olema kõigil selge, et nende lubaduste täitmiseks pole kahanenud majanduskasvu tingimustes meil võimalust. Siit ka ettepanek tulumaksu kärpimine paariks aastaks edasi lükata. Paremate aegade lootuses.
Kui sotsiaaldemokraatide ja reformierakondlaste lubaduste edasilükkamine on lihtne, siis maksusoodustus ühe lapse korral perekonnas kehtib ka juba aastal 2008. Vältimaks heietusi Peetritest ja nende võileibadest, ei ole võimalik ühe koalitsioonipartneri lubadust täita ja teiste omi selle nimel kaugemasse tulevikku lükata. Siit ka mitme inimese kindel teadmine, et tulumaksureformi edasilükkamine polevat seetõttu võimalik. Kuigi ka nende meelest on vajalik.
Ma usun, et lähemad nädalad annavad tunnistust tõsiasjast - tulumaksureformi edasilükkamisele meil alternatiivi pole. Käibemaksu tõstmisega pole nõus kindlasti SDE, kuna see muudatus mõjutaks eelkõige keskmise ja sellest väiksema sissetulekuga inimeste toimetulekut. Kõigile koalitsioonipartneritele oleks vastuvõetamatu käibemaksu tõusuga kaasnev inflatsiooni tõus. Samal ajal ei saa petta ka inimeste õigustatud ootusi.

Seega tuleks vastu võtta seadus, kus maksuprotsendi vähendamine ja maksuvaba määra tõus lükkuvad edasi. Soodustus ühe lapsega peredele kehtiks küll aastal 2008, aga mitte näiteks 2009 ja 2010. Möönan, et tegemist oleks küll mõnevõrra kentsaka kompromissiga, aga millal need poliitilised kompromissid erilise tarkusega ikka silma on paistnud?
Tulemuseks oleks kate pooleteisele miljardile kroonile aastal 2009 ja kahele ja poolele aastal 2010. Ja see on suur raha.

1 comment:

Margit A. said...

Kas hr Nestor ei saa aru, et maksuvabastus ei ole ainult "soodustus ühe lapsega peredele", vaid sellest saavad abi ka need pered, kus on rohkem lapsi! Eriti kui arvestada, et lapse 17-aastaseks saades kaob see maksuvabastus niikuinii ja kolmandast lapsest saab teine, teisest esimene jne. Meie neljalapseline pere kahe vanema pealt enam maksuvabastust ei saa, sest nad on 17 täis. Üks läheb tänavu ülikooli, peab maksma peavarju eest (ühikakohti ju teadupärast ei jätku!) ja millestki ka elama, kusjuures tudengitoetust POLE ESIMESEL SEMESTRIL ÜLDSE ETTE NÄHTUDKI! Teine käib gümnaasiumis ja võite arvata, kas temale kulub vähem või rohkem raha kui väikelapsele. Kui nüüd esimese lapse soodustus ka ära võetakse, siis saame maksusoodustust oma neljast lapsest vaid ühe eest, kuigi ka kõik ülejäänud kolm on veel meie ülalpidamisel.

See võib ju isegi tõsi olla, et maksusoodustusest rohkem aitaks peresid suurem lapsetoetus, aga SEDA EI KAVATSE JU KEEGI TÕSTA! Seega VÕTATE ÄRA SELLEGI VÄHESE, MIS ON, ILMA MIDAGI VASTU PAKKUMATA! Millal tõusis viimati lapsetoetus? Kas teile ei tule pähe, et just lastega peredel on elukalliduse tõustes elu eriti palju kallimaks läinud, sest kallimaid kaupu tuleb neil ju osta rohkematele inimestele, aga raha teenivad ainult üks või kaks!!! KUNI LASTETOETUSTEGA POLE ASI KORDA SAANUD, ON ESIMESE LAPSE TULUMAKSUVABASTUS VÄGAGI VAJALIK JA TÕHUS PEREPOLIITILINE MEEDE, HR NESTOR!!!

Ja veel:
kui mu vastsest tudengist tütar pärast esimest semestrit toetusekõlblikuks saabki, siis on tudengitoetus ikkagi vaid 1000 krooni, aga nii vähesega ei üüri praegusel ajal ju ühikatki (kui oled nende väheste õnnelike seas, kes sinna koha saavad), rääkimata siis erakast, ja juurde tulevad veel elamiskulud. Tahaksin väga teada, kas teie arvates ongi normaalne, et noor õppur peab kohe ülikooli algusest peale hakkama laenukoormat kasvatama, ehk et KAS SOTSID ON LÄINUD ÜLE REFORMARITE SEISUKOHALE, ET KÕRGHARIDUS EI PEAGI TASUTA OLEMA? Mis perepoliitikast saab üldse rääkida, kui kõrgharidus läheb järjest tasulisemaks ja isegi põhikooli lastelt võetakse soodustusi järjest vähemaks??? Kui SDE tõesti nõustub nende kuritegelike plaanidega, et ära kaotada ranitsatoetus ja veel ka laste tulumaksusoodustus, siis loobun mina, pikaajaline SDE valija, edaspidi valimas käimisest, sest ei ole ühtki erakonda, kellest oleks tunda, et ta meie pere huvide eest seisaks.

Kärpige parem vanemahüvitist. Näiteks ühe keskmise palgani. Sellest ei jää keegi nälga, aga jääb palju raha üle ja ei pea minema kõigi ülejäänud laste rahakoti kallale. Laste arvelt eelarveaukude lappimine on ääretult lühinägelik, hr Nestor!